Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
350 g ziemniaków
120 g mąki żytniej z pełnego przemiału
2 sztuki jajka
2 łyżki cukru trzcinowego
1 sztuka małe opakowanie jogurtu naturalnego
2-3 sztuki mandarynki
4 łyżeczki amaretto
sól
1 łyżeczka cukru
1 szczypta cynamonu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Następnie połącz je z jajkami i zagnieć gładką masę. Cukier trzcinowy zmiel na proszek po czym wraz z mąką, 1 łyżeczką amaretto i szczyptą soli dodaj do masy ziemniaczanej. Mieszaj do czasu powstania jednolitej konsystencji.
- Mandarynki obierz ze skórki i podziel na małe kawałki. Zwilżonymi dłońmi ukształtuj z ciasta placuszki. Na każdy z nich wyłóż kawałek mandarynki i uformuj kulki.
- Do dużego garnka wlej 2 litry wody i zagotuj. Następnie ostrożnie włóż uformowane z ciasta kulki i gotuj przez 7 minut. Knedle odcedź i wyłóż na ręcznik papierowy.
- Przygotowane knedle polej jogurtem naturalnym wymieszanym z resztą amaretto, cynamonem i 1 łyżeczką cukru.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku