Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
250 g mąka
200 g twaróg
tłusty1 sztuka jajka
30 g masło
100 ml mleko
100 g śliwki
suszone150 g powidła
śliwkowemasło
do obtaczania1 sztuka piernik
starty, do obtaczaniasól
do smaku
- Sos:
600 ml mleko
1 opakowanie budyń waniliowy
50 g cukier
100 ml ajerkoniak
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wsyp do miski i wymieszaj ze szczyptą soli. Dodaj twaróg, jajko i roztopione masło. Stopniowo dolewaj mleko i zagnieć gładkie ciasto.
- Suszone śliwki pokrój na małe kawałki i wymieszaj z powidłami. Z kawałków ciasta uformuj placuszki. Na każdy z nich wyłóż odrobinę nadzienia i formuj knedle.
- Knedle gotuj w lekko osolonej wodzie przez 8 minut. Następnie wyjmij je z wody i odcedź, po czym obtocz w roztopionym maśle i pierniku.
- W małej ilości mleka wymieszaj proszek budyniowy i cukier. Resztę mleka zagotuj. Dodaj budyń i ugotuj krem. Odstaw do przestygnięcia. Następnie dodaj ajerkoniak. Knedle podawaj polane sosem.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski