Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
500 g ziemniaki
ugotowane300 g mąka
2 sztuki jajka
1 szczypta sól
1 szczypta cukier
400 g truskawki
4 łyżki masło
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Następnie połącz je z mąką, jajkami, szczyptą soli i cukru. Ze składników zagnieć elastyczne ciasto.
- Z ciasta uformuj wałek i pokrój go na równe części. Ciasto można także rozwałkować i wykrawać z niego placuszki za pomocą szklanki.
- Na każdym placuszku umieść po 1 umytej truskawce (większe przekrój). Jeśli owoce są kwaśne, każdego knedla należy odrobinę dosłodzić.
- Knedle z owocami dokładnie zlep i uformuj kulki tak, by nie było widać miejsca łączenia. Następnie gotuj knedle w osolonej wodzie przez 5 minut.
- Gotowe knedle wyjmij z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i wyłóż na talerz. Kluski polej roztopionym masłem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku