Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 1 sztuka i 1/2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
- 1 sztuka jajko
- 700 g ziemniaków
- sól
- Dodatkowo
- 500 g śliwek
- 40 g masła
- 20 g bułki tartej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku, zmiel i przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Dodaj przesianą mąkę, jajko, sól i zagnieć ciasto.
- Knedle ze śliwkami: Śliwki umyj, osusz i wypestkuj. Ciasto podziel na 3 części. Z każdej uformuj wałek o średnicy 3 cm, pokrój na kawałki. Każdy kawałek spłaszcz formując placuszek. Na środku każdego placka połóż śliwkę, zlep dokładnie brzegi, formując kulki.
- Knedle wrzucaj partiami na wrzącą wodę, zamieszaj. Gotuj pod przykryciem. Gdy się zagotują, odkryj i gotuj jeszcze 3 minuty. Podawaj polane masłem ze zrumienioną bułką tartą.
Źródło przepisu: Moja kuchnia