Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g mąki krupczatki
- 1 łyżeczka soli
- 1 sztuka jajko
- 250 ml ciepłego mleka
- 15 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 4 sztuki czerstwe kajzerki
|
|
Sposób przyrządzania:
- W połowie mleka rozrób drożdże z cukrem i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Bułki pokrój w niewielką kostkę. W dużej misce wymieszaj mąkę z łyżeczką soli, wbij jajko, dodaj rozrobione drożdże i resztę mleka. Wyrabiaj ciasto, dodając do niego pokrojone bułki,aż przestanie się kleić do rąk. Z gotowego ciasta uformuj 3 wałki. Odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Knedliki wrzuć do wrzątku i gotuj 10 minut z jednej strony, a następnie odwróć i gotuj 10 minut z drugiej strony.
- Po ugotowaniu wyjmij knedliki, ponakłuwaj widelcem i zostaw na sicie lub kratce, by odparowały.
- Przed podaniem pokrój w plastry grubości 1,5 cm. Podawaj z gulaszem lub duszonym mięsem - zawsze polane sosem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka