Dzisiaj jest: Niedziela, 01.12.2024 Imieniny: Natalii i Eligiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Knedliki w sosie grzybowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Knedliki w sosie grzybowym to przepis na proste i tanie danie wegetariańskie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 8 sztuk  bułka pszenna
    czerstwa
  • 2 sztuki  cebula
  • 3 sztuki  jajka
  • 1.5 szklanek  mleko
  • 5 łyżek  bułka tarta
  • 1 garść  natka pietruszki
  • 2 łyżki  masło
  • 2 łyżki  mąka
  • sól
    do smaku
    Sos:
  • 2 łyżki  mąka
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 sztuki  pietruszka
  • 1/4 sztuki  seler korzeniowy
  • 3 łyżki  olej
  • 400 ml  bulion
  • 200 g  grzyby marynowane
    w soli
  • 250 g  śmietana

Sposób przyrządzania:

  1. Bułki pokrój w kostkę, zalej mlekiem i odstaw na 30 minut. Obrane cebule posiekaj, podsmaż na rozgrzanym maśle. Do bułek dodaj cebulę, natkę, jajka oraz szczyptę soli. Wyrób, dodając bułkę tartą. Ręce oprósz mąką i formuj z ciasta kule, wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez 12 minut od wypłynięcia.
  2. Cebulę obierz, a pietruszkę i seler oczyść. Warzywa pokrój w kostkę. Rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj pozostałe jarzyny i podsmaż. Składniki zalej bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Całość zmiksuj.
  3. Grzyby osącz i dodaj do sosu. Podgrzewaj przez 5 minut. Sos zagęść mąką wymieszaną ze śmietaną i gotuj przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw octem.
  4. Knedliki pokrój w plastry i podawaj polane sosem grzybowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: Pierogi i kluski


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE