Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 8 sztuk bułka pszenna
czerstwa - 2 sztuki cebula
- 3 sztuki jajka
- 1.5 szklanek mleko
- 5 łyżek bułka tarta
- 1 garść natka pietruszki
- 2 łyżki masło
- 2 łyżki mąka
- sól
do smaku
- Sos:
- 2 łyżki mąka
- 1 sztuka cebula
- 2 sztuki pietruszka
- 1/4 sztuki seler korzeniowy
- 3 łyżki olej
- 400 ml bulion
- 200 g grzyby marynowane
w soli - 250 g śmietana
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bułki pokrój w kostkę, zalej mlekiem i odstaw na 30 minut. Obrane cebule posiekaj, podsmaż na rozgrzanym maśle. Do bułek dodaj cebulę, natkę, jajka oraz szczyptę soli. Wyrób, dodając bułkę tartą. Ręce oprósz mąką i formuj z ciasta kule, wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez 12 minut od wypłynięcia.
- Cebulę obierz, a pietruszkę i seler oczyść. Warzywa pokrój w kostkę. Rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj pozostałe jarzyny i podsmaż. Składniki zalej bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut. Całość zmiksuj.
- Grzyby osącz i dodaj do sosu. Podgrzewaj przez 5 minut. Sos zagęść mąką wymieszaną ze śmietaną i gotuj przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw octem.
- Knedliki pokrój w plastry i podawaj polane sosem grzybowym.
Źródło przepisu: Pierogi i kluski