Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g ziemniaki
- 100 g marchew
- 1 sztuka por
mały - 1 sztuka cukinia
- 1 sztuka bakłażan
mały - sól
do smaku - 200 g kalafior
- 150 g fasolka szparagowa
zielona - 1/2 sztuki papryka czerwona
- 1/2 sztuki papryka zielona
- 1/2 sztuki papryka żółta
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnek
- 30 g masło
- 250 ml bulion warzywny
- pieprz
świeżo zmielony, do smaku - 250 g kiełbasa
parzona
- Sos serowy:
- 60 g masło
- 60 g mąka pszenna
- 50 ml mleko
- 125 g śmietana
- 80 g ser
starty - 2 sztuki żółtko z jajka
- sól
do smaku - pieprz
świeżo zmielony, do smaku - gałka muszkatołowa
mielona, do smaku - 3 łyżki zioła
posiekane
- Dodatkowo:
- 40 g masło
- 20 g ser
starty - 2 łyżki zioła
posiekane
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w 0,5-centymetrową kostkę. Marchewki obierz. Por umyj i razem z marchewkami pokrój w dość cienkie plasterki.
- Cukinię i bakłażan umyj, odkrój końcówki. Cukinię pokrój w kostkę, a bakłażan w grube plastry. Plastry bakłażana posyp solą, odstaw na 5 minut, a następnie opłucz pod zimną bieżącą wodą, osącz i pokrój w kostkę.
- Kalafior podziel na różyczki i gotuj przez 30 minut w osolonej wodzie. Następnie przełóż na durszlak, opłucz i osącz. Umyj fasolkę i odkrój końcówki. Połówki papryk przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w paski. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w dużą kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- W garnku rozpuść masło, dodaj przygotowane warzywa i duś przez dłuższą chwilę, często mieszając. Dolej bulion, dopraw solą oraz pieprzem. Garnek przykryj. Warzywa gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
- W oddzielnym garnku rozpuść masło na sos. Wsyp mąkę i stale mieszając podgrzewaj, aż przybierze złotożółty kolor. Dolej mleko oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dodaj ser. Podgrzewaj na małym ogniu przez 15 minut często mieszając.
- Zdejmij sos z ognia, przestudź. Następnie dodaj żółtka i powoli wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz ziołami.
- Obierz kiełbasę i pokrój w plasterki. Wymieszaj w dużym garnku kiełbasę, warzywa i sos. Ponownie dopraw do smaku.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj 20 g masła i przełóż do niego zawartość garnka. Pozostałe masło podziel na płatki i ułóż na zapiekance. Piecz 30 minut w 200 st. C. Na 5 minut przed końcem pieczenia posyp zapiekankę startym serem. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami.
Źródło przepisu: Dania zapiekane