Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 kg ugotowanych ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
1 sztuka jajko
sól
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
masło do polania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj mąkę, jajko i sól. Zagnieć gładkie ciasto i podziel je na 3 części. Do jednej dodaj kurkumę, do drugiej paprykę, a trzecią zostaw bez dodatków. Każdą osobno zagnieć.
- Z ciast uformuj kluski, na środku każdej zrób wgłębienie. Tak przygotowane kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj polane roztopionym masłem.
Źródło przepisu: Przyslij przepis