Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 kg ziemniaki
ugotowane - 1 sztuka jajka
- 2 szklanki mąka
- sól
do smaku - 3 sztuki marchew
ugotowane - 1 szklanka bób
ugotowany - 2 łyżeczki curry
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki, bób i marchew przeciśnij przez praskę (każde osobno). Do ziemniaków dodaj mąkę, jajko oraz szczyptę soli. Zagnieć ciasto.
- Uzyskane ciasto podziel na 3 części. Do jednej dodaj curry, do drugiej marchewkę, a do trzeciej bób. Każdą część zagnieć osobno, uformuj z nich wałeczki i pokrój na 3-centymetrowe kluski.
- Tak przygotowane kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia.
Źródło przepisu: Przyslij przepis