Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1 sztuka i 1/2 szklanki wody
1 szklanka mleka
2 łyżki oleju
1/4 szklanki soku z buraków
1/4 szklanki zmiksowanego szpinaku
1 łyżeczka curry
2 sztuki jajka
1 szczypta soli
- Farsz
szczypiorek
1/2 sztuki papryki kolorowej
1 sztuka pomidor
2 łyżki oleju
- Dodatkowo
olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę wsyp do miski. Dodaj mleko, wodę, jajka, olej i szczyptę soli. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto i podziel je na 3 części. Do jednej porcji dodaj sok z buraka, do drugiej zmiksowany szpinak, a do trzeciej curry. Każdy kolor ciasta smaż oddzielnie.
- Farsz: Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Usmażone naleśniki nadziewaj gotowym farszem i zwijaj w rulony. Ułóż je na talerzu i posyp pozostałym farszem.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza