Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kolorowe szaszłyki z naleśników


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Jeśli masy naleśnikowe będą zbyt gęste, można do nich dodać odrobinę mleka. Kolorowe szaszłyki z naleśników można wzbogacić o zielone placki przygotowane z podstawowego ciasta i 1 łyżki zmiksowanego szpinaku.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 3 szklanki  mąka
    +3 łyżki
  • 2 szklanki  mleko
  • 2 szklanki  woda
  • 3 sztuki  jajka
  • 4 łyżki  olej
  • 1 łyżka  kurkuma
  • 1 łyżka  cynamon
  • 2 łyżki  koncentrat barszczu czerwony
  • 2 łyżki  kakao
  • 1/2 opakowania  dżem
    truskawkowy
  • 6 łyżek  krem czekoladowy
  • 250 g  serek homogenizowany
    waniliowy
  • 2 sztuki  banan

Sposób przyrządzania:

  1. Mleko wlej do miski. Dodaj 3 szklanki mąki, wodę i jajka. Zmiksuj wszystko na jednolite ciasto i podziel je na 4 części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej kurkumę z cynamonem, a do trzeciej koncentrat barszczu i resztę mąki. Czwartą część zostaw bez dodatków. Wszystkie odstaw na 20 minut.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Z przygotowanych mas usmaż cienkie kolorowe naleśniki.
  3. Banany obierz, rozgnieć za pomocą widelca i wyłóż na czerwone placki. Kakaowe naleśniki posmaruj serkiem waniliowym, żółte kremem czekoladowym, a jasne dżemem truskawkowym.
  4. Wszystkie naleśniki zwiń w rulony, po czym pokrój w grube plastry. Naprzemiennie nabij je na patyczki do szaszłyków tak, by się nie rozpadły.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE