Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
3 szklanki mąka
+3 łyżki2 szklanki mleko
2 szklanki woda
3 sztuki jajka
4 łyżki olej
1 łyżka kurkuma
1 łyżka cynamon
2 łyżki koncentrat barszczu czerwony
2 łyżki kakao
1/2 opakowania dżem
truskawkowy6 łyżek krem czekoladowy
250 g serek homogenizowany
waniliowy2 sztuki banan
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mleko wlej do miski. Dodaj 3 szklanki mąki, wodę i jajka. Zmiksuj wszystko na jednolite ciasto i podziel je na 4 części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej kurkumę z cynamonem, a do trzeciej koncentrat barszczu i resztę mąki. Czwartą część zostaw bez dodatków. Wszystkie odstaw na 20 minut.
- Na patelni rozgrzej olej. Z przygotowanych mas usmaż cienkie kolorowe naleśniki.
- Banany obierz, rozgnieć za pomocą widelca i wyłóż na czerwone placki. Kakaowe naleśniki posmaruj serkiem waniliowym, żółte kremem czekoladowym, a jasne dżemem truskawkowym.
- Wszystkie naleśniki zwiń w rulony, po czym pokrój w grube plastry. Naprzemiennie nabij je na patyczki do szaszłyków tak, by się nie rozpadły.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku