Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2024 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kompot z suszonych owoców


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kompot z suszonych owoców można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 250 g  jabłka
    suszone
  • 250 g  gruszki
    suszone
  • 200 g  figi
    suszone
  • 200 g  morele
    suszone
  • 50 g  śliwki
    suszone
  • 100 g  cukier
  • 5 sztuk  goździki
  • 1 laska  cynamon
  • 1 sztuka  pomarańcze
  • 1 szczypta  sól

Sposób przyrządzania:

  1. Owoce umyj, zalej przegotowaną letnią wodą i odstaw na 4 godziny do namoczenia.
  2. Po tym czasie dolej 1,5 litra niegazowanej wody i zagotuj. Dodaj cukier, goździki i kawałek cynamonu. Wsyp szczyptę soli i gotuj kompot przez 20 minut, uważając żeby owoce się nie rozpadły. Następnie odstaw na 2 godziny.
  3. Pomarańczę sparz i pokrój w plasterki. 2 plasterki przekrój na pół i zostaw do dekoracji. Pozostałe kawałki pomarańczy wrzuć do kompotu.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE