Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 250 g jabłka
suszone - 250 g gruszki
suszone - 200 g figi
suszone - 200 g morele
suszone - 50 g śliwki
suszone - 100 g cukier
- 5 sztuk goździki
- 1 laska cynamon
- 1 sztuka pomarańcze
- 1 szczypta sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Owoce umyj, zalej przegotowaną letnią wodą i odstaw na 4 godziny do namoczenia.
- Po tym czasie dolej 1,5 litra niegazowanej wody i zagotuj. Dodaj cukier, goździki i kawałek cynamonu. Wsyp szczyptę soli i gotuj kompot przez 20 minut, uważając żeby owoce się nie rozpadły. Następnie odstaw na 2 godziny.
- Pomarańczę sparz i pokrój w plasterki. 2 plasterki przekrój na pół i zostaw do dekoracji. Pozostałe kawałki pomarańczy wrzuć do kompotu.
Źródło przepisu: Poradnik domowy