Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 12 sztuk ziemniaki
ugotowane - 350 g mąka pszenna
- 3 sztuki jajka
- 200 g mąka ziemniaczana
- 4 łyżki posiekane zioła
koper, szczypior, natka pietruszki, bazylia, tymianek i lubczyk - 35 sztuk kwadraciki pasztetówki drobiowej
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do dwóch misek włóż 1/3 i 2/3 ziemniaków. Do pierwszej dodaj jajko, 200 g mąki pszennej, zioła, pieprz i sól. Do drugiej miski dodaj mąkę ziemniaczaną, pozostałą mąkę pszenną, 2 jajka oraz sól. Każdą z mas wyrób osobno.
- Z ciasta ziołowego uformuj wałki o średnicy 2 cm, spłaszcz i pokrój na kopytka. Drugie ciasto podziel na pół i uformuj 2 wałki. Jeden pokrój jak kopytka, a drugi na nieco większe kawałki i formuj z nich kluski z pasztetówką w środku.
- Tak przygotowane kluski wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 5 minut od wypłynięcia.
Źródło przepisu: Przyslij przepis