Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 60 dag ziemniaków
- 1 łyżka śmietany 30 %
- 12 dag mozzarelli
- 1.75 szklanek mąki
- 1 sztuka puszka groszku
- 1 sztuka jajko
- 1 łyżka masła
- olej
- sól
- kilka listków bazylii
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj na miękko. Odcedź i ostudź. Przepuść przez praskę.
- Do zmielonych ziemniaków dodaj jajko, śmietanę i mąkę. Zagnieć na gładkie ciasto i formuj z niego długie wałeczki. Pokrój na ukośne kluseczki. Gotuj w lekko osolonym wrzątku z odrobiną oleju przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Zdejmij z wrzątku i odcedź.
- Gotowe kopytka zrumień na rozgrzanym oleju. Dodaj masło i osączony groszek. Chwilę podsmaż wszystko. Rozłóż na talerze.
- Mozzarellę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Posyp potrawę. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
Źródło przepisu: przyślij przepis!