Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
60 dag ziemniaków
15 dag twarogu
1 szklanka mąki
1 sztuka jajko
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, ugotuj i ostudź. Zmiel razem z twarogiem. Tak powstałą masę wymieszaj z mąką, jajkiem i szczyptą soli. Zagnieć na gładkie, miękkie ciasto.
- Ciasto podziel na 2 części. Z każdej uformuj dość cienki wałeczek i pokrój go ukośnie na kluseczki.
- W garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj kluseczki na wrzątek i gotuj 2 minuty od momentu gdy wypłyną.
- Podawaj przysmażone na rumiano lub polane masłem i posypane cukrem.
Źródło przepisu: przyślij przepis!