Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 10 sztuk dużych ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 sztuka jajko
- sól
- suszone oregano
- suszony tymianek
- suszona bazylia
- 2 łyżki oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź, przeciśnij przez praskę i odstaw do wystygnięcia.
- Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąki pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Wyrabiaj masę rękoma, dosypując po szczypcie suszonych ziół.
- Zagniecione ciasto podziel na kilka części. Z każdej uturlaj wałeczek. Wałeczki pokrój w ukośne kluseczki o długości 1,5 cm.
- Zagotuj osoloną wodę. Do wrzątku wlej 2 łyżki oleju, a następnie wrzucaj kopytka i gotuj 5 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjmuj łyżką cedzakową.
- Ziołowe kopytka podawaj do mięsa z sosem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka