Dzisiaj jest: Wtorek, 25.01.2022 Imieniny: Pawła i Miłosza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Kopytka z ziołami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 10 sztuk dużych ziemniaków
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 1 sztuka jajko
  • sól
  • suszone oregano
  • suszony tymianek
  • suszona bazylia
  • 2 łyżki  oleju

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź, przeciśnij przez praskę i odstaw do wystygnięcia.
  2. Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąki pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Wyrabiaj masę rękoma, dosypując po szczypcie suszonych ziół.
  3. Zagniecione ciasto podziel na kilka części. Z każdej uturlaj wałeczek. Wałeczki pokrój w ukośne kluseczki o długości 1,5 cm.
  4. Zagotuj osoloną wodę. Do wrzątku wlej 2 łyżki oleju, a następnie wrzucaj kopytka i gotuj 5 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjmuj łyżką cedzakową.
  5. Ziołowe kopytka podawaj do mięsa z sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE