Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 12 sztuk jajek
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- 1/2 sztuki pęczka natki koperku
- 1/2 sztuki pęczka szczypiorku
- 4 sztuki płaskie łyżki bułki tartej
- 1 łyżka musztardy Dijon lub chrzanu
- sól
- pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- 10 jajek ugotuj na twardo, ostudź, obierz i posiekaj w drobną kostkę. Wrzuć jajka do miski.
- Pietruszkę, koperek i szczypior opłucz, osusz i posiekaj. Dodaj do ugotowanych jajek razem z 2 surowymi jajkami, musztardą, bułką tartą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób wszystko na jednolitą masę.
- Wilgotnymi dłońmi uformuj 4 duże lub 8 małych kotlecików i panieruj je w bułce tartej. Następnie smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Gotowe kotleciki podawaj z puree ziemniaczanym i sałatką pomidorową.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy