Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 7 sztuk jajka
- 1/2 pęczki koperek
- 1/2 sztuki cebula czerwona
- 200 g ryż
biały, długoziarnisty - 3 łyżki bułka tarta
- 3 łyżki olej rzepakowy
- sól
do smaku - 1/2 opakowania mix sałat
z rukolą - 2 łyżki majonez
- 1 łyżeczka curry
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sześć jajek ugotuj na twardo, ostudź, obierz i posiekaj. Dodaj do nich surowe jajko, odrobinę posiekanego koperku oraz 1,5 łyżki bułki tartej. Dopraw do smaku solą i wymieszaj na jednolitą masę.
- Ryż ugotuj w osolonym wrzątku. Cebulę obierz, posiekaj. Sałaty połącz z łyżką oleju. Majonez wymieszaj z curry i odrobiną koperku.
- Z masy jajecznej uformuj 8 kotletów. Panieruj je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju.
- Ryż przełóż na talerz, posyp czerwoną cebulą i pozostałym koperkiem. Obok ułóż jajeczne kotleciki. Podawaj z sałatą i majonezem curry.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia