Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
25 dag pieczarek
3/4 szklanki płatków owsianych
1 szklanka bulionu warzywnego
1 sztuka jajko
3 łyżki masła
1/2 sztuki pęczka dymki
sól
pieprz
bułka tarta
olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Płatki ugotuj na gęsto w bulionie. Odstaw do wystygnięcia.
- Pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę i usmaż na rozgrzanym maśle. Następnie przestudź i wymieszaj z płatkami owsianymi. Dodaj pokrojoną dymkę i jajko. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wyrób na jednolitą masę.
- Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy 8 kotletów, panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Gotowe danie podawaj z surówką z kapusty kiszonej i ziemniakami.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy