Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 25 dag pieczarek
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 sztuka jajko
- 3 łyżki masła
- 1/2 sztuki pęczka dymki
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Płatki ugotuj na gęsto w bulionie. Odstaw do wystygnięcia.
- Pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę i usmaż na rozgrzanym maśle. Następnie przestudź i wymieszaj z płatkami owsianymi. Dodaj pokrojoną dymkę i jajko. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wyrób na jednolitą masę.
- Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy 8 kotletów, panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Gotowe danie podawaj z surówką z kapusty kiszonej i ziemniakami.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy