Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
450 g bób
250 g ser biały
półtłusty2 sztuki jajka
2 łyżki bułka tarta
gałka muszkatołowa
do smaku1/2 pęczki szczypior
5 gałązek koperek
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bób umyj, odsącz i przełóż do garnka. Zalej osoloną wodą i lekko go podgotuj. Następnie bób przestudź, obierz, wysyp na deskę i drobno posiekaj dużym nożem.
- Jajka dokładnie umyj, rozbij i utrzyj z białym serem. Dodaj do masy szczyptę gałki muszkatołowej, sól oraz pieprz. Wymieszaj. Następnie dodaj 2 łyżki bułki tartej i ponownie wymieszaj.
- Do masy twarogowej dodaj posiekany bób oraz posiekany szczypiorek i trochę koperku. Wyrób masę.
- Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy kotleciki, obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka