Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g czerstwego chleba pszennego lub razowego
- mleko
- 3 ząbki czosnku
- 1 sztuka jajko
- 2 sztuki średnie cebule
- 1 sztuka żółta papryka
- sól
- pieprz
- olej
- bułka tarta
- słodka papryka
- chili
- bazylia
- zioła prowansalskie
|
|
Sposób przyrządzania:
- Chleb rozdrobnij i namocz w mleku. Gdy się już rozpada, odciśnij i włóż do miski.
- Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Następnie dodaj drobno pokrojoną paprykę i duś ją, aż zmięknie.
- Do odciśniętego chleba dodaj przetarte przez praskę ząbki czosnku, wystudzoną cebulę z papryką, sól, pieprz oraz resztę przypraw. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- Do uzyskanej masy dodaj jajko, a jeżeli będzie zbyt rzadka, wsyp bułkę tartą.
- Z masy formuj średniej wielkości kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na złoty kolor z obu stron.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka