Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1/2 sztuki chleb
- 5 łyżek słonecznik ziarna
- 5 łyżek pestki dyni
- 2 sztuki jajka
- 1 sztuka papryka czerwona
- 2 szklanki mleko
- koperek
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku - olej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na suchą patelnię wsyp łyżeczkę soli i trzymaj na ogniu, aż się podgrzeje. Dodaj pestki i praż je, mieszając, aż nabiorą złocistego koloru.
- Paprykę pokrój w kostkę. Koperek posiekaj.
- Chleb pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Zalej go mlekiem. Kiedy nasiąknie, odciśnij nadmiar mleka.
- Do chleba dodaj paprykę, zieleninę, pestki i jajka. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy formuj niewielkie kotlety i smaż je na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj z sosem czosnkowym.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka