Dzisiaj jest: Środa, 26.01.2022 Imieniny: Seweryna i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Kotlety jaglano-warzywne


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kotlety jaglano-warzywne można również przyrządzić w piekarniku. W tym celu należy kotlety posmarować tłuszczem, ułożyć na blasze i piec 20 minut w 180 st. C.

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 80 g  kasza jaglana
  • 350 g  cukinia
  • 1 łyżeczka  curry
  • 1 szczypta  kurkuma
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 sztuka  jajka
  • 1 garść  zielenina
    posiekana natka pietruszki, koperek, bazylia
  • 2 łyżki  ser żółty
    starty
  • 1 łyżka  otręby pszenne
  • 4 łyżki  olej
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Do garnka wlej 350 ml wody i wsyp curry z kurkumą. Zagotuj. Wsyp kaszę jaglaną i gotuj, aż wchłonie całą wodę (ok. 20 minut).
  2. Cukinię umyj, zetrzyj. Posyp 1/2 łyżeczki soli i odstaw na durszlaku na 30 minut. Następnie dobrze odciśnij.
  3. Czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj cukinię i podsmaż, mieszając. Po 3 minutach dodaj kaszę jaglaną oraz zieleninę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Składniki zdejmij z ognia, ostudź, po czym przełóż do dużej miski. Dodaj jajko, otręby i ser żółty. Wymieszaj. Całość wstaw na 40 minut do lodówki.
  5. Ze stężałej masy uformuj kotlety i usmaż na rozgrzanym oleju na rumiano.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 170


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

kotletyprzepisy wegetariańskie


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE