Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- Kotlety
- 9 sztuk jajek
- 2 sztuki cebule
- kilka łyżek bułki tartej
- 2 pęczki szczypiorku
- olej
- 2 łyżki masła
- Sos pomidorowy
- 500 ml bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- bazylia
- oregano
- słodka papryka
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kotlety: Cebule obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle. Ugotuj 8 jajek na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę. Dodaj surowe jajko, podsmażoną cebulę, 1 łyżkę bułki tartej, posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Z powstałej masy formuj kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
- Sos pomidorowy: W garnku zagotuj bulion, dodaj koncentrat. Następnie wlej śmietanę wymieszaną z mąką i zagotuj. Dopraw do smaku. Gotowym sosem polej kotlety.
Źródło przepisu: Przyślij przepis