Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 14 sztuk jajek
- 30 dag opieńków
- bułka tarta
- kilka gałązek lubczyku
- olej
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę.
- Opieńki odgotuj i pokrój w kostkę. Wrzuć do miski jajka oraz grzyby i wymieszaj.
- Masę jajeczno-grzybową dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj dwa surowe jajka oraz tyle bułki tartej, by masa się kleiła. Posyp posiekanym lubczykiem, wymieszaj i odstaw na 20 minut.
- Wilgotnymi dłońmi formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na rumiano.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka