Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
6 sztuk jaj
1 sztuka cebula
1 sztuka bułka kajzerka
bułka tarta
1/2 szklanki mleka
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- 5 jajek ugotuj na twardo, przelej je zimną wodą i obierz ze skorupek. Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na złoty kolor. Bułkę i jajka zmiel. Dodaj surowe jajko, cebulę, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Z masy uformuj nieduże kotlety, obtocz je w bułce tartej. Smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone zdejmuj ostrożnie łopatką, bo łatwo się kruszą. Podawaj z ziemniakami i sosem pomidorowym, ogórkowym lub szczypiorkowym.
Źródło przepisu: Potrawy z jajek