Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kotlety z kaszy jęczmiennej z sosem pieczarkowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kotlety z kaszy jęczmiennej z sosem pieczarkowym to przepis na smaczne i tanie danie wegetariańskie.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 g  kasza jęczmienna
  • 1 sztuka  cebula czerwona
  • 40 g  masło
  • 2 sztuki  jajka
  • 3 łyżki  olej rzepakowy
  • 500 g  pieczarki
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 łyżki  śmietana
    18%
  • 2 łyżki  bułka tarta
  • 1 sztuka  por
  • 1 sztuka  jabłko
  • 1 łyżka  sok z cytryny
  • 2 gałązki  natka pietruszki
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. W garnku zagotuj 1 litr osolonej wody i wsyp do niej kaszę. Gotuj pod przykryciem, aż kasza będzie miękka. Następnie odcedź i wymieszaj z 1 łyżką masła.
  2. Cebulę czerwoną obierz, posiekaj i podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju. Dodaj do kaszy razem z rozkłóconymi jajkami i wymieszaj.
  3. Z powstałej masy uformuj kotleciki i panieruj je w bułce tartej. Następnie ułóż kotlety na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i skrop je olejem. Piecz 20 minut w 180 st. C.
  4. Pieczarki umyj, obierz, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na pozostałym maśle. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż zmiękną. Na koniec oprósz grzyby solą i dodaj śmietanę. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  5. Pora umyj, pokrój w plasterki. Jabłko pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj jabłko z porem i 1 łyżką oleju. Dopraw do smaku.
  6. Upieczone kotleciki podawaj z pieczarkami w śmietanie, posypane natką pietruszki. Jako dodatek podawaj surówkę z pora i jabłka.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 10

Przepisy: 76


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE