Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g kasza jęczmienna
- 1 sztuka cebula czerwona
- 40 g masło
- 2 sztuki jajka
- 3 łyżki olej rzepakowy
- 500 g pieczarki
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki śmietana
18% - 2 łyżki bułka tarta
- 1 sztuka por
- 1 sztuka jabłko
- 1 łyżka sok z cytryny
- 2 gałązki natka pietruszki
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- W garnku zagotuj 1 litr osolonej wody i wsyp do niej kaszę. Gotuj pod przykryciem, aż kasza będzie miękka. Następnie odcedź i wymieszaj z 1 łyżką masła.
- Cebulę czerwoną obierz, posiekaj i podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju. Dodaj do kaszy razem z rozkłóconymi jajkami i wymieszaj.
- Z powstałej masy uformuj kotleciki i panieruj je w bułce tartej. Następnie ułóż kotlety na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i skrop je olejem. Piecz 20 minut w 180 st. C.
- Pieczarki umyj, obierz, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na pozostałym maśle. Następnie dodaj pieczarki i smaż, aż zmiękną. Na koniec oprósz grzyby solą i dodaj śmietanę. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- Pora umyj, pokrój w plasterki. Jabłko pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj jabłko z porem i 1 łyżką oleju. Dopraw do smaku.
- Upieczone kotleciki podawaj z pieczarkami w śmietanie, posypane natką pietruszki. Jako dodatek podawaj surówkę z pora i jabłka.
Źródło przepisu: Moje smaki życia