Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 5 sztuk marchew
- 4 sztuki ziemniaki
- 1/2 szklanki kasza manna
- 1/2 szklanki mleko
- 2 sztuki jajka
- 1 łyżka masło
- 3 łyżki olej
- 1 pęczek koperek
posiekany - bułka tarta
do panierowania - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie dodaj masło, wlej mleko i duś marchew, aż zmięknie. 2. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj i utłucz. Do ziemniaków dodaj ugotowaną marchewkę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Do uzyskanej masy dodaj kaszę mannę, posiekany koperek i jajka. Dobrze wyrób jednolitą masę i uformuj z niej kotlety. Kotlety panieruj w bułce tartej i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
Źródło przepisu: Lekki obiad z warzywami