Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki małe selery
- 2 sztuki jajka
- 1/4 szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz
- Sos pomidorowy
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 sztuka puszka pomidorów w kawałkach
- tymianek
- bazylia
- Dodatkowo
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Selery obierz, umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Starte selery przełóż do miski. Dodaj jajka, 1/4 szklanki bułki tartej, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Z uzyskanej masy formuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż będą rumiane.
- Sos pomidorowy: Czosnek obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez 10 minut. Po tym czasie zmiksuj wszystko blenderem, dopraw bazylią, tymiankiem, solą oraz pieprzem.
- Gotowe kotlety podawaj polane sosem pomidorowym.
Źródło przepisu: Moja Kuchnia