Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 kg ziemniaki
ugotowane1 sztuka cebula
2 sztuki jajka
100 g mąka pszenna
100 g bułka tarta
- Sos pieczarkowy:
150 g pieczarki
1 łyżka masło
4 łyżki śmietana
sól
do smakupieprz
do smaku
- Dodatkowo:
2 łyżki olej
2 łyżki natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Ziemniaki zmiel razem z cebulą. Do masy ziemniaczanej dodaj jajka, sól, pieprz i mąkę, wymieszaj. Zagnieć i uformuj z ciasta wałek.
- Masę podziel na 12 kawałków. Formuj z nich owalne kotlety, a następnie obtocz je w bułce tartej.
- Kotlety smaż na niezbyt gorącym oleju z obu stron, na rumiano. Gotowe kotlety podawaj z sosem pieczarkowym, posypane posiekaną natką pietruszki.
- Sos pieczarkowy: Pieczarki oczyść, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w plastry. Tak przygotowane grzyby podsmaż na maśle. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Źródło przepisu: Moja kuchnia