Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g ziemniaków
- 100 g orzechów włoskich
- 2 sztuki jajka
- 1 sztuka czubata łyżka bułki tartej + kilka łyżek do panierowania
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- masło
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odsącz, włóż do dużej miski i zagnieć uzyskując gładkie puree. Orzechy włoskie zmiel i dodaj do ziemniaków. Następnie dodaj 1 jajko, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki.
- Składniki wymieszaj na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z przygotowanej masy formuj małe krokiety i obtaczaj je w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników