Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2.5 szklanki kasza
ugotowana na sypko - 1 szklanka orzechy włoskie
posiekane - 2 sztuki jajka
- sól
do smaku - bułka tarta
do panierowania - oliwa
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zmieloną kaszę łączymy z orzechami, dodajemy jajko, szczyptę soli.
- Całość wyrabiamy, aż masa stanie się jednolita.
- Wykładamy na wysypaną niewielką ilością tartej bułki stolnicę, formujemy 8 zgrabnych krokietów, panierujemy w jajku i tartej bułce.
- Smażymy zaraz po przygotowaniu na rozgrzanym, tzw. głębokim tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
- Podajemy gorące.