Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto naleśnikowe
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 sztuki jajka
- 1 łyżeczka oleju
- 1 szczypta soli
- Farsz
- 600 g pieczarek
- 100 g żółtego sera
- 2 sztuki cebule
- sól
- pieprz
- Panierka
- bułka tarta
- 1 sztuka jajko
- Sos
- 1 szklanka bulionu z kostki
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz
- Dodatkowo
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Składniki ciasta wsyp do miski, zmiksuj na jednolite ciasto i odstaw na 15 minut. Po tym czasie wlewaj ciasto na rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki.
- Cebulę i 2/3 pieczarek pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pieczarki, cebulę oraz ser dopraw i wymieszaj.
- Pozostałe pieczarki pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny i podsmaż na maśle. Podlej bulionem i duś na wolnym ogniu, aż 1/3 objętości odparuje. Następnie dodaj śmietanę i zagotuj.
- Na każdy naleśnik nałóż pieczarkowo-serowy farsz. Zwiń ciasto, składając brzegi do środka i formując rulonik.
- Każdy krokiet obtocz w jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Podawaj z sosem z bulionu, śmietany i masła.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka