Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Krokiety z pieczarkami i serem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto naleśnikowe
  • 2 szklanki  mąki
  • 1 szklanka  mleka
  • 1 szklanka  wody
  • 2 sztuki jajka
  • 1 łyżeczka  oleju
  • 1 szczypta  soli
    Farsz
  • 600 g  pieczarek
  • 100 g  żółtego sera
  • 2 sztuki cebule
  • sól
  • pieprz
    Panierka
  • bułka tarta
  • 1 sztuka jajko
    Sos
  • 1 szklanka  bulionu z kostki
  • 1 łyżka  śmietany
  • 1 łyżeczka  masła
  • sól
  • pieprz
    Dodatkowo
  • olej

Sposób przyrządzania:

  1. Składniki ciasta wsyp do miski, zmiksuj na jednolite ciasto i odstaw na 15 minut. Po tym czasie wlewaj ciasto na rozgrzaną patelnię i smaż naleśniki.
  2. Cebulę i 2/3 pieczarek pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pieczarki, cebulę oraz ser dopraw i wymieszaj.
  3. Pozostałe pieczarki pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny i podsmaż na maśle. Podlej bulionem i duś na wolnym ogniu, aż 1/3 objętości odparuje. Następnie dodaj śmietanę i zagotuj.
  4. Na każdy naleśnik nałóż pieczarkowo-serowy farsz. Zwiń ciasto, składając brzegi do środka i formując rulonik.
  5. Każdy krokiet obtocz w jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Podawaj z sosem z bulionu, śmietany i masła.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE