Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
- 1 sztuka i 1/2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
- 400 ml mleka
- 3 sztuki jajka
- 1 szczypta soli
- Farsz
- 500 g obranych pieczarek
- 2 sztuki cebule
- 2 łyżki masła
- 300 g żółtego sera
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- Dodatkowo
- 1 sztuka jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Jajka wbij do miski. Dodaj mleko, szczyptę soli oraz przesianą mąkę i zmiksuj. Na rozgrzaną patelnię wlewaj cienką warstwę ciasta i smaż z obu stron naleśniki.
- Farsz: Połowę sera pokrój w plasterki. Pozostały ser zetrzyj na tarce. Pieczarki oczyść, pokrój i podsmaż na maśle. Cebule obierz, drobno posiekaj i podsmaż. Pieczarki wymieszaj z cebulką, startym serem, natką, solą oraz pieprzem.
- Krokiety z pieczarkami: Na każdy naleśniki wyłóż łyżkę farszu i zwijaj krokiety. Każdy krokiet obtocz w rozkłóconym jajku i panieruj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.
- Przed podaniem na każdym krokiecie połóż plaster sera i zapiecz.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza