Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
1 sztuka i 1/2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
400 ml mleka
3 sztuki jajka
1 szczypta soli
- Farsz
500 g obranych pieczarek
2 sztuki cebule
2 łyżki masła
300 g żółtego sera
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
- Dodatkowo
1 sztuka jajko
bułka tarta
olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Jajka wbij do miski. Dodaj mleko, szczyptę soli oraz przesianą mąkę i zmiksuj. Na rozgrzaną patelnię wlewaj cienką warstwę ciasta i smaż z obu stron naleśniki.
- Farsz: Połowę sera pokrój w plasterki. Pozostały ser zetrzyj na tarce. Pieczarki oczyść, pokrój i podsmaż na maśle. Cebule obierz, drobno posiekaj i podsmaż. Pieczarki wymieszaj z cebulką, startym serem, natką, solą oraz pieprzem.
- Krokiety z pieczarkami: Na każdy naleśniki wyłóż łyżkę farszu i zwijaj krokiety. Każdy krokiet obtocz w rozkłóconym jajku i panieruj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.
- Przed podaniem na każdym krokiecie połóż plaster sera i zapiecz.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza