Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto:
1.5 szklanek mąka
2.5 szklanki mleko
3 sztuki jajka
sól
do smakuolej
do smażenia
- Farsz:
800 g pieczarki
2 sztuki cebula
gałka muszkatołowa
do smaku4 łyżki masło
sól
do smakupieprz
do smaku
- Dodatkowo:
3 sztuki jajka
bułka tarta
do panierowania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę. Dodaj mleko, jajka, sól i olej. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto i odstaw na 20 minut. Po tym czasie usmaż z ciasta cienkie naleśniki.
- Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i podsmaż je razem z cebulą na rozgrzanym maśle. Duś, aż część sosu odparuje i dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Na naleśniki wyłóż przygotowany farsz, zwiń. Panieruj w jajkach i bułce tartej. Usmaż na rumiano.
Źródło przepisu: Poradnik domowy