Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 sztuka jajko
1 szczypta soli
- Farsz
2 szklanki czerwonej soczewicy
1 sztuka cebula
5 sztuk suszonych grzybów mun
1 łyżka masła
- Dodatkowo
sól
pieprz
1 sztuka jajko
bułka tarta
olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajko, mleko oraz sól i zmiksuj na gładką masę. Uzyskane ciasto odstaw na 30 minut, po czym smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej, natłuszczonej patelni.
- Farsz: Grzyby zalej 1 szklanką wody i odstaw. Soczewicę opłucz, gotuj 10 minut w osolonym wrzątku, odcedź. Cebulę obierz i posiekaj. Grzyby odcedź i pokrój w paski. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, grzyby oraz soczewicę. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Krokiety z soczewicą: Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu z soczewicy, zawiń brzegi placka do środka i zwiń naleśniki w rulonik.
- Tak przygotowane krokiety obtaczaj w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza