Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto naleśnikowe
2 szklanki mąki pszennej
1 sztuka jajko
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
1 szczypta soli
- Farsz
2 sztuki garści świeżego szpinaku
8 sztuk suszonych pomidorów
200 g sera feta
1 sztuka mały ząbek czosnku
- Dodatkowo
2 sztuki jajka
bułka tarta
olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto naleśnikowe: Mąkę zmiksuj z jajkiem, wodą, mlekiem i solą. Na rozgrzanej patelni smaż cienkie naleśniki.
- Farsz: Suszone pomidory i fetę pokrój w kostkę. Umyty szpinak zaparz na patelni, dodaj posiekany ząbek czosnku. Szpinak wymieszaj z fetą i pomidorami.
- Krokiety ze szpinakiem: Na każdy naleśnik nałóż łyżkę farszu i zwiń w rulon. Krokiety panieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przed podaniem pokrój na kawałki.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza