Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1.2 kg ziemniaków
2 sztuki jajka
2 sztuki czubate łyżki mąki ziemniaczanej
8 sztuk czubatych łyżek mąki pszennej
1/4 szklanki startego żółtego sera
2 szklanki bułki tartej
3 sztuki jajka
mąka do panierowania
olej
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, ugotuj i zmiel. Następnie dodaj 2 jajka, mąki ziemniaczaną i pszenną oraz ser. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zagnieć ciasto, z którego uformuj wałeczki o szerokości 3 cm. Wałki lekko spłaszcz i pokrój na kawałki o długości 5-6 cm.
- Krokiety panieruj w mące, rozkłóconych 3 jajkach i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, aż będą miały złoty kolor. Podawaj z sosem pieczarkowym i surówką.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy