Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
300 g mąka
+do posypania2 sztuki jajka
160 g masło
1/2 sztuki brokuł
mały1 sztuka papryka zielona
mała1 sztuka papryka czerwona
mała1/2 sztuki cukinia
mała1 sztuka marchew
250 g śmietana kwaśna
3 sztuki jajka
150 g ser żółty
ementaler100 g śmietana kremówka
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wymieszaj z masłem, jajkami, 3 łyżkami wody oraz szczyptą soli. Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Warzywa umyj, osusz. Brokuł podziel na różyczki i podgotuj w osolonym wrzątku. Odcedź i ostudź. Papryki oczyść z nasion i pokrój w paski. Cukinię i marchewkę pokrój w kostkę.
- Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia i wyklej ją ciastem. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Na ciasto wyłóż część pokrojonego brokułu, papryki, cukinię i marchew. W oddzielnej misce wymieszaj śmietanę, 3 jajka, starty ser, kremówkę, sól oraz pieprz. Powstałą mieszanką zalej warzywa. Na wierzchu tarty ułóż różyczki brokułu. Piecz 40 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!