Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 2 sztuki żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 sztuka i 1/2 łyżeczki soli
- Farsz
- 1 łyżka oleju
- 200 g kapusty kiszonej
- 6 sztuk pieczarek
- 70 g suszonych grzybów
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- Dodatkowo
- sucha fasola
- folia aluminiowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Farsz: Suszone grzyby zalej wodą i mocz przez 30 minut. Kapustę drobno posiekaj. Pieczarki obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju razem z pieczarkami. Po 5 minutach dodaj kapustę i smaż kolejne 5 minut. Podlewaj wodą, przykryj i duś do miękkości, co jakiś czas podlewając wodą. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem. Wymieszaj.
- Ciasto: Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj sól, żółtka, śmietanę i margarynę. Wszystko najpierw posiekaj nożem, a następnie zagnieć. Gotowe ciasto włóż do lodówki na 20 minut. Wyjmij, rozwałkuj i szklanką wycinaj koła. Kołami wyklejaj foremki na babeczki wysmarowane margaryną. Z reszty ciasta wytnij gwiazdki. Wszystko ponownie włóż do lodówki na 30 minut.
- Z folii wytnij tyle kwadratów, ile masz babeczek. Wyłóż folię na ciasto i wsyp fasolę. Piecz 10 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie usuń folię z fasolą, nałóż farsz grzybowy, przykryj gwiazdkami i zapiekaj, aż się zrumienią.
Źródło przepisu: Przyslij przepis