Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kruche babeczki z pieczarkami i kapustą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto
  • 300 g  mąki pszennej
  • 1 kostka  margaryny
  • 2 sztuki żółtka
  • 2 łyżki  śmietany
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1 sztuka i 1/2 łyżeczki soli
    Farsz
  • 1 łyżka  oleju
  • 200 g  kapusty kiszonej
  • 6 sztuk pieczarek
  • 70 g  suszonych grzybów
  • 1 sztuka cebula
  • 2 łyżeczki  kminku
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1 łyżeczka  pieprzu
    Dodatkowo
  • sucha fasola
  • folia aluminiowa

Sposób przyrządzania:

  1. Farsz: Suszone grzyby zalej wodą i mocz przez 30 minut. Kapustę drobno posiekaj. Pieczarki obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju razem z pieczarkami. Po 5 minutach dodaj kapustę i smaż kolejne 5 minut. Podlewaj wodą, przykryj i duś do miękkości, co jakiś czas podlewając wodą. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem. Wymieszaj.
  2. Ciasto: Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj sól, żółtka, śmietanę i margarynę. Wszystko najpierw posiekaj nożem, a następnie zagnieć. Gotowe ciasto włóż do lodówki na 20 minut. Wyjmij, rozwałkuj i szklanką wycinaj koła. Kołami wyklejaj foremki na babeczki wysmarowane margaryną. Z reszty ciasta wytnij gwiazdki. Wszystko ponownie włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Z folii wytnij tyle kwadratów, ile masz babeczek. Wyłóż folię na ciasto i wsyp fasolę. Piecz 10 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie usuń folię z fasolą, nałóż farsz grzybowy, przykryj gwiazdkami i zapiekaj, aż się zrumienią.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyslij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE