Dzisiaj jest: Czwartek, 09.07.2020 Imieniny: Zenona i Weroniki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Kulebiak pieczarkowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kulebiak pieczarkowy to przepis na smaczne i efektowne świąteczne danie.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 250 g  mąka
  • 1/3 szklanki  mleko
    letnie
  • 20 g  drożdże
  • 1/4 łyżeczki  cukier
  • 1/4 łyżeczki  sól
  • 1 sztuka  jajko
    duże
  • 1 łyżka  olej
    Farsz:
  • 800 g  pieczarki
  • 2 sztuki  grzyby suszone
  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 1/2 szklanki  ryż
  • 2 łyżki  masło
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • tymianek
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże wkrusz do mleka. Następnie dodaj 1/4 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę mąki. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Mąkę przesiej do miski. Dodaj wyrośnięte drożdże, sól, olej, jajko i wyrób ciasto. Blat oprósz mąką i zagnieć na nim przygotowane ciasto. Następnie przykryj je i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
  3. Grzyby namocz i lekko podgotuj. Posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój w półplasterki. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj pieczarki oraz grzyby i duś przez 5 minut.
  4. Po tym czasie dodaj ryż i gotuj, aż zmięknie, a cały płyn odparuje. Dopraw do smaku tymiankiem, solą oraz pieprzem. Ostudź.
  5. Ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie, wyłóż nim natłuszczoną tortownicę. Na wierzch nałóż farsz, wystające boki ciasta odetnij i zagnieć. Raz jeszcze rozwałkuj, pokrój w paski i układaj na farszu tak, by zostały otwory w kształcie rombów. Zlep boki. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 35 minut w 195 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 4

Przepisy: 31


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE