Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 250 g mąka
- 1/3 szklanki mleko
letnie - 20 g drożdże
- 1/4 łyżeczki cukier
- 1/4 łyżeczki sól
- 1 sztuka jajko
duże - 1 łyżka olej
- Farsz:
- 800 g pieczarki
- 2 sztuki grzyby suszone
- 1 sztuka cebula
duża - 1/2 szklanki ryż
- 2 łyżki masło
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - tymianek
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże wkrusz do mleka. Następnie dodaj 1/4 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę mąki. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj wyrośnięte drożdże, sól, olej, jajko i wyrób ciasto. Blat oprósz mąką i zagnieć na nim przygotowane ciasto. Następnie przykryj je i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
- Grzyby namocz i lekko podgotuj. Posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój w półplasterki. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj pieczarki oraz grzyby i duś przez 5 minut.
- Po tym czasie dodaj ryż i gotuj, aż zmięknie, a cały płyn odparuje. Dopraw do smaku tymiankiem, solą oraz pieprzem. Ostudź.
- Ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie, wyłóż nim natłuszczoną tortownicę. Na wierzch nałóż farsz, wystające boki ciasta odetnij i zagnieć. Raz jeszcze rozwałkuj, pokrój w paski i układaj na farszu tak, by zostały otwory w kształcie rombów. Zlep boki. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 35 minut w 195 st. C.
Źródło przepisu: Poradnik domowy