Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Farsz
1 kg kiszonej kapusty
2 sztuki liście laurowe
4 sztuki kulki ziela angielskiego
50 g suszonych grzybów
2 sztuki cebule
5 łyżek oliwy
sól
pieprz
- Ciasto
400 g mąki
20 g świeżych drożdży
100 g masła
150 ml mleka + 1 łyżeczka
2 sztuki jajka
1 sztuka żółtko
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Suszone grzyby włóż do miseczki, zalej wodą i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie ugotuj je w tej samej wodzie.
- W drugim garnku zalej kapustę wodą i gotuj przez 30 minut, do miękkości. Następnie przestudź kapustę i odciśnij.
- Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj kapustę i drobno pokrojone grzyby. Całość przesmaż chwilę razem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do przestudzenia.50 ml mleka wymieszaj z drożdżami i 2 łyżkami mąki. Odstaw zaczyn na 15 minut do wyrośnięcia.
- Pozostałe mleko podgrzej z masłem w garnku. Gdy tłuszcz się rozpuści, odstaw do ostygnięcia. 350 g mąki przesiej z solą, wmieszaj cukier i utartą gałkę muszkatołową. Dodaj wyrośnięty zaczyn, letnie mleko z masłem i rozkłócone jajka. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę, by wyrosło.
- Po tym czasie ciasto rozwałkuj na kwadrat o wielkości 35 x 35 cm. Przetnij go na dwa prostokąty (jeden o boku szerokości 14 cm, drugi szerszy).
- Węższy prostokąt ułóż na arkuszu papieru do pieczenia, a następnie zostawiając ze wszystkich stron margines ok. 3 cm, rozłóż na cieście nadzienie w formie wałeczka. Przykryj dość ciasno szerszym płatem ciasta.
- Zlep oba płaty u podstawy, a następnie odetnij nadmiar ciasta. Umieść kulebiak z papierem w foremce keksowej. Ze skrawków ciasta wytnij gwiazdki i udekoruj nimi wierzch kulebiaka. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz 40 minut w 180 st. C. Podawaj na ciepło lub zimno.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia