Dzisiaj jest: Piątek, 25.09.2020 Imieniny: Aurelii i Ładysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Kulebiak z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Farsz
  • 1 kg  kiszonej kapusty
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 4 sztuki kulki ziela angielskiego
  • 50 g  suszonych grzybów
  • 2 sztuki cebule
  • 5 łyżek  oliwy
  • sól
  • pieprz
    Ciasto
  • 400 g  mąki
  • 20 g  świeżych drożdży
  • 100 g  masła
  • 150 ml  mleka + 1 łyżeczka
  • 2 sztuki jajka
  • 1 sztuka żółtko
  • 2 łyżeczki  cukru
  • 1 łyżeczka  soli
  • 1/3 łyżeczki  gałki muszkatołowej

Sposób przyrządzania:

  1. Suszone grzyby włóż do miseczki, zalej wodą i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie ugotuj je w tej samej wodzie.
  2. W drugim garnku zalej kapustę wodą i gotuj przez 30 minut, do miękkości. Następnie przestudź kapustę i odciśnij.
  3. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj kapustę i drobno pokrojone grzyby. Całość przesmaż chwilę razem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Odstaw do przestudzenia.50 ml mleka wymieszaj z drożdżami i 2 łyżkami mąki. Odstaw zaczyn na 15 minut do wyrośnięcia.
  4. Pozostałe mleko podgrzej z masłem w garnku. Gdy tłuszcz się rozpuści, odstaw do ostygnięcia. 350 g mąki przesiej z solą, wmieszaj cukier i utartą gałkę muszkatołową. Dodaj wyrośnięty zaczyn, letnie mleko z masłem i rozkłócone jajka. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę, by wyrosło.
  5. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na kwadrat o wielkości 35 x 35 cm. Przetnij go na dwa prostokąty (jeden o boku szerokości 14 cm, drugi szerszy).
  6. Węższy prostokąt ułóż na arkuszu papieru do pieczenia, a następnie zostawiając ze wszystkich stron margines ok. 3 cm, rozłóż na cieście nadzienie w formie wałeczka. Przykryj dość ciasno szerszym płatem ciasta.
  7. Zlep oba płaty u podstawy, a następnie odetnij nadmiar ciasta. Umieść kulebiak z papierem w foremce keksowej. Ze skrawków ciasta wytnij gwiazdki i udekoruj nimi wierzch kulebiaka. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz 40 minut w 180 st. C. Podawaj na ciepło lub zimno.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE