Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Farsz
2 sztuki jajka
4 sztuki kromki chleba tostowego
250 g mrożonego szpinaku
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
- Dodatkowo
1 sztuka jajko
1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego
1 szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Farsz: Z chleba odetnij skórkę. Środek pokrusz dokładnie w dłoniach. Szpinak rozmroź i odcedź.
- Na patelnię wyłóż masło, dodaj roztarty ząbek czosnku i smaż, aż masło się roztopi. Następnie zdejmij z ognia, dodaj szpinak, miąższ z chleba i wymieszaj. Dodaj żółtka, gałkę, sól i pieprz, wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę i dodawaj je po łyżce do masy szpinakowej, ostrożnie mieszając.
- Kulebiak ze szpinakiem: Ciasto francuskie rozmroź w lodówce i rozwiń. Na cieście ułóż wałek z nadzienia i zawiń go w ciasto. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Źródło przepisu: moja Kuchnia