Dzisiaj jest: Wtorek, 30.11.2021 Imieniny: Andrzeja i Konstantego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Kulebiaki z kiszoną kapustą i grzybami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Ciasto
  • 300 g  mąki
  • 79 g  masła
  • 30 g  drożdży
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1/2 łyżeczki  cukru
  • 2 sztuki żółtka
  • 3 łyżki  śmietany
  • 1 sztuka jajko
    Farsz
  • 40 g  suszonych grzybów
  • 700 g  kiszonej kapusty
  • 2 sztuki cebule
  • 1 łyżka  oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby umyj, namocz, a następnie pokrój i ugotuj. Kapustę poszatkuj, ugotuj i zalej wywarem z grzybów. Gotuj wszystko razem przez chwilę.
  2. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Kapustę odcedź i wymieszaj z cebulą oraz grzybami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Mąkę przesiej do miski. Dodaj masło, drożdże roztarte z cukrem, żółtka, sól i śmietanę. Zagnieć ciasto, po czym rozwałkuj je na prostokąt o grubości 1 cm. Szklanką wycinaj z ciasta kółka i nakładaj na nie wcześniej przygotowany farsz. Wierzch przykrywaj kółkami z ciasta i zlepiaj brzegi.
  4. Gotowe kulebiaki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Palce lizać


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE