Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
300 g mąki
79 g masła
30 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 sztuki żółtka
3 łyżki śmietany
1 sztuka jajko
- Farsz
40 g suszonych grzybów
700 g kiszonej kapusty
2 sztuki cebule
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby umyj, namocz, a następnie pokrój i ugotuj. Kapustę poszatkuj, ugotuj i zalej wywarem z grzybów. Gotuj wszystko razem przez chwilę.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Kapustę odcedź i wymieszaj z cebulą oraz grzybami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj masło, drożdże roztarte z cukrem, żółtka, sól i śmietanę. Zagnieć ciasto, po czym rozwałkuj je na prostokąt o grubości 1 cm. Szklanką wycinaj z ciasta kółka i nakładaj na nie wcześniej przygotowany farsz. Wierzch przykrywaj kółkami z ciasta i zlepiaj brzegi.
- Gotowe kulebiaki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
Źródło przepisu: Palce lizać