Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:


1 porcja dla: 6 - 12 osób
Składniki
200 g ser kozi
miękki
1 sztuka jajka
50 g bułka tarta
50 g mąka
200 ml olej
1 pęczek szczypior
sól
do smaku
pieprz
do smaku
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ser kozi przełóż do miski. Dodaj pieprz i rozdrobnij ser widelcem. 1/2 pęczka szczypiorku umyj, osusz i drobno posiekaj. Dodaj do sera i ponownie wymieszaj.
- Jajko sparz, osusz i wbij do głębokiego talerza. Dopraw solą oraz pieprzem. Całość wymieszaj. Mąkę oraz bułkę tartą wysyp do osobnych głębokich talerzy.
- Z sera koziego uformuj kuleczki. Dokładnie obtocz je najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Jeśli składniki panierki zostaną, kuleczki można obtoczyć jeszcze raz.
- Kuleczki wrzucaj na rozgrzany olej i smaż do zrumienienia. Ostrożnie wyciągaj łyżką cedzakową. Pozostały szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Posyp nim gotowe kuleczki z sera koziego.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!