Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- Kulki mozzarelli
- 10 sztuk mozzarella
kulki - 1 sztuka jajka
- 2 łyżki mleko
- 2 łyżki mąka
- 3 łyżki bułka tarta
- 1 łyżeczka tymianek
- olej
do smażenia - sól
- pieprz
- Pieczone pomidorki
- 10 sztuk pomidorki koktajlowe
- 1 ząbek czosnek
- tymianek
- oliwa z oliwek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
- Kulki mozzarelli odsącz i osusz na papierowym ręczniku.
- W miseczce wymieszaj mąkę z dużą szczyptą soli i pieprzu, w drugiej rozbełtaj jajko z mlekiem, a w trzeciej wymieszaj bułkę tartą z tymiankiem.
- Mozzarellę obtaczaj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej.
- Serowe kulki smaż na głębokiej patelni, na mocno rozgrzanym oleju, aż panierka stanie się złocista i chrupiąca.
- Pomidorki przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp je pokrojonym w plasterki czosnkiem, dodaj sól, pieprz, tymianek, skrop obficie oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.
- Gorącą mozzarellę podawaj z gorącymi pomidorkami.