Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kuskus z ciecierzycą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kuskus z ciecierzycą najlepiej podawać na gorąco ze świeżym pieczywem.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 250 g  kuskus
  • 1 puszka  koncentrat pomidorowy
    mała
  • 2 sztuki  cebula
  • 3/4 szklanki  ciecierzyca
  • 1/2 szklanki  oliwa
  • 1 sztuka  kostka rosołowa
  • 3 sztuki  goździki
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • cynamon
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ciecierzycę przełóż do miski. Zalej wodą i zostaw na całą dobę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy wymieszany z 1/2 szklanki wody i dopraw solą, pieprzem, cynamonem i goździkami.
  2. Do sosu dodaj odcedzoną ciecierzycę i duś pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękka.
  3. Do oddzielnego garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj kostkę rosołową i zagotuj. Następnie dodaj kuskus, wymieszaj, zestaw z ognia i przykryj. Gdy kasza wchłonie cały rosół, wlej sos i ponownie wymieszaj.
Smacznego!


Źródło przepisu: Lekki obiad z warzywami


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE