Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
250 g kuskus
1 puszka koncentrat pomidorowy
mała2 sztuki cebula
3/4 szklanki ciecierzyca
1/2 szklanki oliwa
1 sztuka kostka rosołowa
3 sztuki goździki
sól
do smakupieprz
do smakucynamon
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciecierzycę przełóż do miski. Zalej wodą i zostaw na całą dobę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy wymieszany z 1/2 szklanki wody i dopraw solą, pieprzem, cynamonem i goździkami.
- Do sosu dodaj odcedzoną ciecierzycę i duś pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękka.
- Do oddzielnego garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj kostkę rosołową i zagotuj. Następnie dodaj kuskus, wymieszaj, zestaw z ognia i przykryj. Gdy kasza wchłonie cały rosół, wlej sos i ponownie wymieszaj.
Źródło przepisu: Lekki obiad z warzywami