Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kutia z bakaliami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kutię z bakaliami należy serwować mocno schłodzoną.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 szklanka  pszenica
    ziarna
  • 1 szklanka  mak
    suchy
  • 1/2 szklanki  cukier puder
  • 5 łyżek  miód
  • 50 g  rodzynki
  • 50 g  migdały
    całe, bez skórki
  • 100 g  orzechy włoskie
  • 50 g  skórka pomarańczowa
    smażona w cukrze
  • 100 g  owoce suszone
    morele, żurawina, figi, daktyle, śliwki
  • 1 sztuka  aromat migdałowy do ciast
    w fiolce
  • skórka pomarańczowa
    do dekoracji
  • orzechy włoskie
    połówki, do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Pszenicę przebierz, zalej wrzącą wodą i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia spęczniałą pszenicę zagotuj w tej samej wodzie, w której się moczyła. Odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj przez 4 godziny, aż będzie miękka. Odcedź i zostaw do ostygnięcia.
  2. Mak opłucz, zalej zimną wodą i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia. Następnie odsącz mak na sitku i zmiel trzykrotnie w maszynce. Wymieszaj z odcedzoną pszenicą.
  3. Rodzynki przebierz. Orzechy, migdały oraz skórkę pomarańczową grubo posiekaj. Suszone owoce pokrój w mniejsze kawałki. Miód przełóż do garnka , rozpuść podgrzewając na małym ogniu. Rozpuszczony miód wymieszaj z cukrem pudrem oraz aromatem migdałowym. Powstałą masą zalej pszenicę z makiem. Dodaj bakalie, wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin.
  4. Gotową kutię udekoruj skórką pomarańczową pokrojoną w cienkie paseczki oraz orzechami włoskimi.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 94


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE