Dzisiaj jest: Czwartek, 19.05.2022 Imieniny: Piotra i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Kutia z bakaliami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kutię z bakaliami należy serwować mocno schłodzoną.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 szklanka  pszenica
    ziarna
  • 1 szklanka  mak
    suchy
  • 1/2 szklanki  cukier puder
  • 5 łyżek  miód
  • 50 g  rodzynki
  • 50 g  migdały
    całe, bez skórki
  • 100 g  orzechy włoskie
  • 50 g  skórka pomarańczowa
    smażona w cukrze
  • 100 g  owoce suszone
    morele, żurawina, figi, daktyle, śliwki
  • 1 sztuka  aromat migdałowy do ciast
    w fiolce
  • skórka pomarańczowa
    do dekoracji
  • orzechy włoskie
    połówki, do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Pszenicę przebierz, zalej wrzącą wodą i odstaw na noc do namoczenia. Następnego dnia spęczniałą pszenicę zagotuj w tej samej wodzie, w której się moczyła. Odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj przez 4 godziny, aż będzie miękka. Odcedź i zostaw do ostygnięcia.
  2. Mak opłucz, zalej zimną wodą i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia. Następnie odsącz mak na sitku i zmiel trzykrotnie w maszynce. Wymieszaj z odcedzoną pszenicą.
  3. Rodzynki przebierz. Orzechy, migdały oraz skórkę pomarańczową grubo posiekaj. Suszone owoce pokrój w mniejsze kawałki. Miód przełóż do garnka , rozpuść podgrzewając na małym ogniu. Rozpuszczony miód wymieszaj z cukrem pudrem oraz aromatem migdałowym. Powstałą masą zalej pszenicę z makiem. Dodaj bakalie, wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin.
  4. Gotową kutię udekoruj skórką pomarańczową pokrojoną w cienkie paseczki oraz orzechami włoskimi.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 94


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE