Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kutia z pęczakiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kutię z pęczakiem można również podawać z dodatkiem śleżyków.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 szklanka  kasza pęczak
  • 400 g  mak
  • 1 szklanka  mleko
  • 100 ml  miód
  • 1/2 szklanki  rodzynki
  • 1/3 szklanki  skórka pomarańczowa
    kandyzowana
  • 1/2 szklanki  orzechy laskowe
    posiekane
  • 1/2 szklanki  śliwki suszone
  • 1/2 szklanki  żurawina
  • 1 łyżeczka  aromat migdałowy do ciast

Sposób przyrządzania:

  1. Pęczak zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia gotuj do miękkości, odcedź i zostaw do ostygnięcia.
  2. Mak zalej wrzącym mlekiem i ugotuj. Następnie przestudź i zmiel dwukrotnie. Dodaj do pęczaku razem z miodem.
  3. Na koniec dorzuć pokrojone bakalie, aromat migdałowy i wymieszaj. Przed podaniem kutię udekoruj i schłodź w lodówce.
Smacznego!


Źródło przepisu: Skarb


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE