Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 szklanka kasza pęczak
400 g mak
1 szklanka mleko
100 ml miód
1/2 szklanki rodzynki
1/3 szklanki skórka pomarańczowa
kandyzowana1/2 szklanki orzechy laskowe
posiekane1/2 szklanki śliwki suszone
1/2 szklanki żurawina
1 łyżeczka aromat migdałowy do ciast
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pęczak zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia gotuj do miękkości, odcedź i zostaw do ostygnięcia.
- Mak zalej wrzącym mlekiem i ugotuj. Następnie przestudź i zmiel dwukrotnie. Dodaj do pęczaku razem z miodem.
- Na koniec dorzuć pokrojone bakalie, aromat migdałowy i wymieszaj. Przed podaniem kutię udekoruj i schłodź w lodówce.
Źródło przepisu: Skarb