Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto:
3/4 szklanki mąka pszenna
60 g masło
2 łyżki cukier
1 sztuka żółtko z jajka
1 łyżka śmietana
- Masa makowa:
250 g mak
125 g miód
3 łyżki śmietanka
bakalie
wanilia
3 szklanki mleko
papier do pieczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Z podanych składników zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj i wycinaj foremkami podłużne ciasteczka.
- Tak przygotowane ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na złoty kolor przez 6 minut w 200 st. C.
- Mak opłucz, zalej wrzącym mlekiem i gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Następnie odcedź, zmiel w maszynce o drobnym sitku razem z bakaliami.
- Mak rozetrzyj z podgrzanym miodem, dodaj utłuczoną wanilię i słodką śmietankę. Masę dokładnie wymieszaj z umytymi i osuszonymi bakaliami, schłodź. Przed podaniem udekoruj upieczonymi ciasteczkami.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza