Dzisiaj jest: Czwartek, 02.12.2021 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Łamańce z makiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Łamańce z makiem to przepis na tradycyjną potrawę wigilijną.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 3/4 szklanki  mąka pszenna
  • 60 g  masło
  • 2 łyżki  cukier
  • 1 sztuka  żółtko z jajka
  • 1 łyżka  śmietana
    Masa makowa:
  • 250 g  mak
  • 125 g  miód
  • 3 łyżki  śmietanka
  • bakalie
  • wanilia
  • 3 szklanki  mleko
  • papier do pieczenia

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Z podanych składników zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj i wycinaj foremkami podłużne ciasteczka.
  2. Tak przygotowane ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na złoty kolor przez 6 minut w 200 st. C.
  3. Mak opłucz, zalej wrzącym mlekiem i gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Następnie odcedź, zmiel w maszynce o drobnym sitku razem z bakaliami.
  4. Mak rozetrzyj z podgrzanym miodem, dodaj utłuczoną wanilię i słodką śmietankę. Masę dokładnie wymieszaj z umytymi i osuszonymi bakaliami, schłodź. Przed podaniem udekoruj upieczonymi ciasteczkami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE