Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Łamańce z makiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Łamańce z makiem to przepis na tradycyjną potrawę wigilijną.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 3/4 szklanki  mąka pszenna
  • 60 g  masło
  • 2 łyżki  cukier
  • 1 sztuka  żółtko z jajka
  • 1 łyżka  śmietana
    Masa makowa:
  • 250 g  mak
  • 125 g  miód
  • 3 łyżki  śmietanka
  • bakalie
  • wanilia
  • 3 szklanki  mleko
  • papier do pieczenia

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Z podanych składników zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj i wycinaj foremkami podłużne ciasteczka.
  2. Tak przygotowane ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na złoty kolor przez 6 minut w 200 st. C.
  3. Mak opłucz, zalej wrzącym mlekiem i gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Następnie odcedź, zmiel w maszynce o drobnym sitku razem z bakaliami.
  4. Mak rozetrzyj z podgrzanym miodem, dodaj utłuczoną wanilię i słodką śmietankę. Masę dokładnie wymieszaj z umytymi i osuszonymi bakaliami, schłodź. Przed podaniem udekoruj upieczonymi ciasteczkami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE