Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto:
- 3/4 szklanki mąka pszenna
- 60 g masło
- 2 łyżki cukier
- 1 sztuka żółtko z jajka
- 1 łyżka śmietana
- Masa makowa:
- 250 g mak
- 125 g miód
- 3 łyżki śmietanka
- bakalie
- wanilia
- 3 szklanki mleko
- papier do pieczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Z podanych składników zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj i wycinaj foremkami podłużne ciasteczka.
- Tak przygotowane ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na złoty kolor przez 6 minut w 200 st. C.
- Mak opłucz, zalej wrzącym mlekiem i gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Następnie odcedź, zmiel w maszynce o drobnym sitku razem z bakaliami.
- Mak rozetrzyj z podgrzanym miodem, dodaj utłuczoną wanilię i słodką śmietankę. Masę dokładnie wymieszaj z umytymi i osuszonymi bakaliami, schłodź. Przed podaniem udekoruj upieczonymi ciasteczkami.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza